min namnsdag :P

Paulina, Paula

22 juni

I dag är det midsommarafton! Låt oss börja med en dikt. "Du underbara sommardag, som med ditt ljus mig fyller! Den mjuka stigen vandrar jag bland vilda rosors myller.

Bestråla med ljus det minsta snår, som dina marker smycka! Från dig jag kom, mot dig jag går, bevingad av din lycka"

Verner von Heidenstam


Midsommarfirandet är en rent svensk-finsk angelägenhet och har sitt ursprung i förkristen tid. I vissa delar av landet, främst i Skåne, Bohuslän samt de trakter som gränsar till Norge där Asaguden Balder tillbads blev midsommaren firad med mycket skjutande av bössor, samt med eldar tidigare kallade Baldersbål. Resandet av midsommarstången som troligen från början var en sorts fruktbarhetssymbol, blev efter hand här i Sverige och Finland bara en symbol för glädjen över sommarens alla nyutsprungna träd och örter. Midsommarnatten är också enligt folktron fylld av magi. Den är "de stora och dolda makternas natt". Då söker man sig gärna till undergörande källor på samma sätt som man gjorde på trefaldighetsnatten. Men man gick inte till de undergörande källorna bara för att bota sina krämpor. Ungdomar sökte sig också dit och offrade en slant för sin kommande lycka. Hade man inte tillgång till en helig källa gick det också bra att samla en smula av midsommarnattens dagg - helst från en kyrkogård- och invärtes eller utvärtes stryka sig med daggen mot den sjukdom som kunde vara aktuell. Även blommor och gräs hade en övernaturlig kraft i sig, och fortfarande är det mången tös som går runt och plockar en bukett med nio sorters blommor som hon sedan lägger under huvudkudden. Förhoppningsvis kommer hon då enligt folktron få gifta sig med den hon vill. Midsommaren och väderleken är också intimt förknippade med varandra. Regn under midsommaren och därefter är skadligt i alla landskap. Ett talesätt lyder "Be Gud om regn före midsommar, efter midsommar kommer det ändå".


Namnsdagar

Paulina

är ett latinskt namn och en feminin form av formen Paulinus och betyder den lilla eller den ringa. Namnet har använts i Sverige sedan 1700-talet och kom in i almanackan 1901. Det var ganska populärt kring förra sekelskiftet, men är faktiskt ännu vanligare i dag. Antalet namnbärare är runt 7 200, av dessa har omkring 2 300 det som tilltalsnamn.

Paula

är en feminin form av Paul som i sin tur är en kortform för Paulus. Det vill säga, Paula är alltså en kortform för Paulina med samma betydelser. En tidig Paula är känd som helgon, nämligen Paula av Rom som dog i Betlehem år 404. Paula blev dopnamn i Sverige på 1840-talet, fast hade då använts här sedan 1700-talet. Antalet namnbärare är omkring 5 400, av dessa har runt 3 400 det som tilltalsnamn.


hej

ja vad ska man skriva ...
jag skriver ju ändå inte så mkt på denna blogg ....
linda ska ha bebis nu snart ....när som...hon ha haft förvärka nu...tror jag e mer nervös än hon...
jag var på dejt i måndags ...som är lite svår definierbar ...men jag var där ......
usch vad ska jag mer skriva ...jag tänker en massa men när jag kommer till denna blogg blir jag tommm
det är som jag inte vill dela med mig av mina tankar eller det jag tycker

hej

jag bli så trött på vissa .
ja verkligen ...men det är väl inget man kan göra åt
nu e min data lagad och den e bättre än på länge jag är så nöjd
tack robban för du hjälpte mig =)
ha vatt på fias examen och det var så trevligt jag grät nästan i kyrkan.
och linda med hennes stora mage ...den kommmer nu när som helst ...hoppas det för hennees skull så hon slipper gå över tiden ....
man vill ju veta vad det blir med om det är en pojke eller en flicka
tja nu e mn en månad nämre det verkliga livet ...
idag ska jag ringa och prata med chefen för att få tänstledigt =)
usch jag e så nervös men men det blir nog bra ....ha jag gjort detta så slipper jag det sedan....
jag ha onti magen med ...förbannande nagkatarr
varför ska du komma på sommmaren.....
jo jag ha en katt med som e världens keligaste men sedan e han ju med ute nästan dygnet runt......hur fan ska man då kunna följa den nya djurlagen ...katten gör ju som han vill ändå ....ska jag tvinga han att varra inomhus bara för lagen kräver att man ska vara social med katten....ja ja =/
nu ska jag dricka kaffe och dra mig till jobbet
tjodelooooooooo 

hej

tja nu ha jag vatt en vecka i dammark och haft kurs.
detta var väldigt spännande trevligt men oå tufft och intensivt.
jag ha fått lära mig en massa nya saker aom jag hoppas jag kan utnjuttja i jobbet =)
sedaNn jag kom hem ha jag med hunnit med att sola grilla och gått ut och svängt på mina lurviga =)
min den jag ag inte heller den äriväglämmnad för att rensas så nu sitter jag här mend en lånedator .den e okej lite svårt att skriva ha jag bara mäker jag =)
så ska man träffa en viss person på måndag ...det ska bli spännande och se oms det  e som det var sist =) hoppas kan man ju. nu ska jag gå och stärda sedan ska jag nog ducha 
tjoj long fredns=)
 

RSS 2.0